Kanepede oturan bir adamdan fit bir sporcuya dönüşen 83 yaşındaki adam, sırlarını açıkladı. Pittsburgh Üniversitesi Tıp Merkezi’nde beyin cerrahı olan Joseph Maroon, 40’lı yaşlarının başında o kadar sağlıksızdı ki merdivenleri çıkmakta bile zorlanıyordu.
Maroon’un hayatı babasının ölümü ve yaşadığı boşanmadan sonra değişmeye başladı. Karşı karşıya kaldığı bu yıkımlar, mental sağlığını da etkiledi. Kariyerine bile bir süre ara vermek zorunda kalan Maroon, kendini daha iyi hissettirecek bir şeyler araken, bir akadaşının koşuya çıkma önerisini kabul etti.
Maroon, bu öneriyle beraber seneler sürecek ve hatta 83 yaşına geldiğinde sekiz Ironman triatlonunu tamamlamış biri haline dönüştü.
HAFTANIN ALTI GÜNÜ, GÜNDE BİR SAAT
Dr Maroon, bu noktaya gelmek için haftanın altı günü, günde bir saatini egzersize ayırdı. Buna koşma, direnç antrenmanı ve esneklik egzersizlerinin yanı sıra yüzme ve bisiklete binme gibi aktivitelerin bir karışımı da dahil.
Yıllar geçtikçe kondisyonu gelişti ve sonunda yarışmaya başladı ve triathalonlara kadar yükseldi.
2022’de; 750 metre yüzme, 20 kilometre bisiklet ve 5 kilometre koşudan oluşan 2022’de katıldığı triatlonunda (2022 National Senior Games) kendi yaş kategorisinde birinci oldu. Dr Maroon yarışı 27 yaşındaki kızı Isabella ile tamamladı.
Maroon, zinde hayatıyla ilgili şunları söyledi: “Sonuç olarak herkesin triatloncu olacakmış gibi antrenman yapmasına gerek yok. Fakat egzersiz ve spora katılımın o kadar çok faydası var ki, yaşınız veya spor geçmişiniz ne olursa olsun, bunu dikkate almalısınız.”
STRESTEN UZAK DURUN
83 yaşındaki ironman, benimsediği yeni yaşam tarzını oluşturan prensipleri de anlattı.
Dr. Maroon her şeyden önce stresi azaltmayı hedeflemiş. Maroon, kronik stresin vücudu savaş ya da kaç moduna hapsederek depresyona, kaygıya, kötü uykuya ve migrene neden olduğunu söylüyor.
Ayrıca pek çok uzman da uzun vadede stresin kalp hastalığı ve felç için de bir risk faktörü olduğu belirtiyor.
MANEVİYATA ÖNEM VERİN
Maroon, egzersiz kadar hayatında maneviyata da zaman ayırmanın önemli olduğunu söylüyor. Maroon, bunun sadece dini ritüellere bağlılıkla olması gerekmediğini; yardım ederek, insanlarla ilişkileri güçendirerek de olabileceğini belirtiyor.
Hastalara bakmak, ailesiyle ilişkilerini güçlendirmenin olumlu etkileri olduğunu söylerken Maroon’un bu ilkesi araştırmalarla da aslında destekleniyor. Araştırmalar; manevi uygulamaların amaç yaratabileceği ve psikolojik dayanıklılık sağlayabileceği ve bunun sonucunda da uzun ömür ve artan yaşam tatmini sağlayabileceği ileri sürülüyor. Hatta 2016’da yapılan bir araştırma, haftada en az bir kez dini törene gitmenin yüzde 33 daha düşük ölüm oranıyla bağlantılı olduğunu ortaya çıkarmıştı.
ALKOL VE SİGARADAN UZAK DURUN
Maroon’un sağlıklı ve zinde yaşamını destekleyen bir diğer prensip ise alkol, sigara ve uyuşturucudan uzak durmayı içeriyor.
Tütün yılda sekiz milyondan fazla insanı öldürürken, 2021’de 106 binden fazla Amerikalı aşırı dozda uyuşturucudan öldü. Her ne kadar bazı araştırmalar şarap içmenin faydalı olabileceğini öne sürse de Dünya Sağlık Örgütü hiçbir alkol düzeyinin güvenli olmadığını söylüyor.
İYİ BİR UYKU ŞART
Dr Maroon, bir sonraki adımın yeterli bir şekilde uyumak olduğunu belirtiyor. İyi bir uyku; obeziteyi uzak tutabilen daha iyi bir metabolizma, bağışıklık sistemi ve daha düşük koroner kalp hastalığı riski de dahil olmak üzere sayısız sağlık avantajına sahip. Çalışmalar ayrıca yeterince uyumanın insanların diyet ve egzersiz hedeflerine uymalarına yardımcı olduğunu da gösteriyor.
Dr Maroon, hayatının ilerleyen dönemlerinde zindeliği bulan ilk kişi değil. Austin, Texas’tan 56 yaşındaki Jennifer Fisher, sağlıklı tariflerini ve antrenmanlarını paylaştığı sosyal medya hesaplarına sahip. TikTok ve Instagram akışlarını kendisinin koştuğu, ağırlık kaldırdığı ve engelli yarışlarda yarıştığı videolarla dolduruyor.
GÜNDEM
25 Aralık 2024SPOR
25 Aralık 2024GÜNDEM
25 Aralık 2024SPOR
25 Aralık 2024SPOR
25 Aralık 2024GÜNDEM
25 Aralık 2024GÜNDEM
25 Aralık 2024