ABD’de Connecticut Üniversitesi bilim insanlarının yaptığı bir çalışma, sera gazı emisyonları kontrol altına alınmadığı takdirde bugün yaşayan türlerin üçte birinin 2100 yılına kadar yok olabileceğini gösterdi.
Biyolog olan Mark Urban, bu sonuçlara ulaşmak için son 30 yılda türlerin iklim değişikliğine uyum sağlamadaki yeteneklerini inceleyen 485 farklı çalışmayı analiz ettiklerini söyledi.
Urban’ın analizine göre insan faaliyetleri nedeniyle oluşan sera gazı salınımları, atmosfer ve okyanus sıcaklıklarını artırıyor.
TÜRLERİN YAŞAMINA TEHDİT
Aşırı sıcaklık artışları ve hava olayları ekosistemlerin dengesini bozarak türlerin yaşamını tehdit ediyor.
Araştırmada türlerin yaşayabilirliği ve adaptasyon yetenekleri, onların bulunduğu bölgelere ve çevresel değişimlere uyum sağlama kapasitelerine göre değerlendirildi.
Bulgular küresel sıcaklık artışının 5,4 santigrat dereceye ulaşması halinde türlerin üçte birinin yok olma riskiyle karşı karşıya kalacağını gösteriyor.
ZİNCİRLEME ETKİLER YARATABİLİR
Yine araştırmada özellikle amfibiler gibi belirli tür gruplarının daha büyük bir risk taşıdığı kaydedildi.
Ayrıca küçük türlerin yok oluşunun zincirleme etkiler yaratabileceği, bu türlere bağımlı daha büyük türlerin risk altında olduğu aktarıldı.
Araştırma, iklim değişikliğinin sadece biyolojik çeşitliliği değil, aynı zamanda tüm ekosistemleri etkileyebileceğinin de altını çiziyor.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı (DHA)Göktürk Sönmez
Editor
Haber Kaynak : ENSONHABER.COM
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”
GÜNDEM
09 Ocak 2025SPOR
09 Ocak 2025GÜNDEM
09 Ocak 2025SPOR
09 Ocak 2025SPOR
09 Ocak 2025GÜNDEM
09 Ocak 2025GÜNDEM
09 Ocak 2025